Uitzenddatum: 4 december 2000

Programma: Every Screaming Ear

Thema: rietblazer Dan Plonsey

Materiaal: 1x minidisc

Muziekduur: 51’00

Samenstelling: Remco Takken

Blok 1, presentatietekst:

In Every Screaming Ear vandaag aandacht voor de Amerikaanse rietblazer Dan Plonsey. Dan Plonsey is een betrekkelijk onbekend solist, die tot nu toe één cd onder zijn eigen naam uitbracht. In 1999 toerde hij voor het eerst in Nederland, waar hij niet alleen in het Steve Horowitz’ Mousetrap Quartet speelde, maar ook zijn eigen muziek presenteerde met Nederlandse muzikanten als Joost Buis en Eric Boeren, en het Amsterdam String Trio. Op dit moment werkt Plonsey aan zijn tweede cd, en zijn er plannen voor een tournee waarin het vroege materiaal van Sun Ra centraal staat, in februari 2001.

Dan Plonsey’s muzikale interesse kan gerust breed genoemd worden. Hij spreekt met evenveel enthousiasme over free jazzfilosoof Anthony Braxton, als over de blazersecties op oude soul-singletjes van Motown. Vanavond, bij wijze van introductie, een globaal overzicht van de muzikale wereld van Dan Plonsey.

Doorwrochte saxofoon-arrangementen, vrije improvisatie, en absurde humor smelten samen op Ivory Bill; de debuut-cd van Dan Plonsey die werd uitgebracht in 1997, op het Amerikaanse Music & Arts label. Eén kenmerk van Plonsey’s saxofoonspel verdient aparte vermelding: de microtonaliteit. Dan Plonsey voert in zijn improvisaties extreme toonbuigingen op, die zorgen voor een tegendraadse meerstemmigheid in zijn arrangementen.

Luistert u allereeerst naar een hommage aan de belangrijkste saxofonist in het Sun Ra Arkestra, For John Gilmore, gevolgd door twee studio-arrangementen waarbij Dan Plonsey alle saxofoons zelf heeft ingespeeld: Cleveland Heights, Ohio en Wedding Music for Dan & Mantra.

Blok 1:

CD/ label: Music & Arts/ nummer: CD-982/ titel: Ivory Bill/ uitvoerenden: Dan Plonsey

 1. For John Gilmore 3’23
 2. Cleveland Heights, Ohio 1’02
 3. Wedding music for Dan & Mantra 3’25

(geen publicatiegegevens bekend)

Blok 2, presentatietekst:

Van de cd Ivory Bill van Dan Plonsey hoorde u For John Gilmore, Cleveland Heights, Ohio en Wedding Music for Dan & Mantra.

Behalve een creatief arrangeur en vernieuwer van het traditionele saxofoonidioom, is Dan Plonsey ook een interessant improvisator. Hij is te horen op enkele cd’s van Eugene Chadbourne, en speelt ook mee op geďmproviseerde cd’s van John en Peter Hinds.

Eugene Chadbourne speelt gitaar en banjo, Jeff Kaiser Trompet, en Garth Powell percussie. Na Eugene Chadbourne hoort u Dan Plonsey luid en duidelijk roepen ‘oh no!’. Meteen daarna kunt u luisteren naar John Hinds: keyboards, Dan Plonsey: rieten, en Peter Hinds: drums en percussie. De gebroeders Hinds zijn vooral bekend om hun werk in het Sun Ra Research, waar Dan Plonsey ook deel van uitmaakt.

Blok 2:

CD/ label: Leo Records/ nummer: LR 270/ titel: Beauty and the Bloodsucker/ uitvoerenden: Eugene Chadbourne and the Insect and Western Party

4. Hesperidae 1’12

5. Papilonidae 3’16

(beide stukken door Eugene Chadbourne, Alissa Publishing/ PRS)

CD/ label: Omnisonic/ nummer: 002/ titel: Another Curiosity Piece/ uitvoerenden: Plonsey, Hinds, Ben Ya’Akova

6. Cross Currents 8’32

(eigen beheer, geen publicatiegegevens bekend)

Blok 3, presentatietekst:

Voorbeelden van Dan Plonsey als improvisator. U luisterde naar Cross Currents, door John en Peter Hinds van Sun Ra Research, met Dan Plonsey op saxofoons. Daarvoor hoorde u een fragment uit Beauty and the Bloodsucker, een recente cd van Eugene Chadbourne.

Naast een grote kennis van free jazz en geďmproviseerde muziek, heeft Dan Plonsey ook een plaatsje in zijn hart voor progressieve rockmuziek. Hij speelt niet onverdienstelijk basgitaar, waarbij hij zich lijkt te spiegelen aan de melodieuze baslijnen van John Entwistle van The Who en Paul McCartney bij The Beatles. Ook maakt Dan Plonsey af en toe arrangementen voor blazerssecties van rockgroepen. In de band Dreamland speelde Dan Plonsey ooit basgitaar. U kunt luisteren naar Crazy Boy, en daarna naar een gesproken tekst door Ben Ya’Akova getiteld Cigarettes. De muziek is wederom van de groep Dreamland, de blazersarrangementen werden gearrangeerd en gespeeld door Dan Plonsey.

Blok 3:

LP/CD/ label: Caliban/ nummer: 001/ titel: God’s Fools/ uitvoerenden: Dreamland

7. Oh! Crazy Boy 3’41

8. Cigarettes 6’51

(eigen beheer, geen publicatiegegevens bekend)

Blok 4, presentatietekst:

Popmuziek met Dan Plonsey, basgitaar en blazersarrangementen. U hoorde Dreamland, met achtereenvolgens Oh! Crazy Boy en Cigarettes.

Dan Plonsey schrikt er niet voor terug om zijn abstracte ideeën omtrent microtonaliteit af en toe flink te relativeren. Op het podium vergroot hij zijn licht verstrooide karakter flink uit, waardoor af en toe onduidelijk wordt, of hij de boel niet voor de gek houdt. Zo legde hij op een avond aan zijn muzikanten uit, hoe een bepaald stuk in elkaar zat, en waarom het zo goed werkte. Zijn glasheldere uiteenzetting kreeg daardoor een humoristisch tintje, waarbij niemand het idee kreeg, dat er sprake was van een leraar-leerling verhouding tussen muzikant en publiek.

Dan Plonsey heeft er plezier in om zichzelf, en de luisteraar, op het verkeerde been te zetten. Dan Plonsey speelt af en toe hobo, zonder zich te bekommeren om speelwijze of techniek. Luistert u naar een van zijn minst subtiele opnames op het vlak van de microtonaliteit, afkomstig van de cd Understanding Human Behavio.

Blok 4:

CD/ label: Limited Sedition/ nummer: LS 006/ titel: Understanding Human Behavio/ uitvoerenden: Dan Plonsey

9. L for Legitimate

10. I got a little oboe

(eigen beheer, geen publicatiegegevens bekend)

Blok 5, presentatietekst:

U luistert nog steeds naar de Concertzender, met vandaag een special over rietblazer Dan Plonsey.

Tijdens Dan Plonsey’s eerste Nederlandse tournee, met de groep Steve Horowitz’ Mousetrap, organiseerde Plonsey ook enkele optredens met zijn eigen muziek. In Zaal 100, in Amsterdam, speelde Dan Plonsey met onder meer Michael Moore, Eric Boeren en Joost Buis, en in het Flora Theater in Delft speelde hij dezelfde composities met strijkers: Maurice Horsthuis, Ernst Glerum en Ernst Reyseger, oftewel het Amsterdam String Trio. In de studio versies voor ‘multiple saxophones’, allen gespeeld door Dan Plonsey, hoort u nu: The Butterfly Path Is Gone, maar eerst: Gift of Ballet.

Blok 5:

CD/ label: Music & Arts/ nummer: CD-982/ titel: Ivory Bill/ uitvoerenden: Dan Plonsey

4. Gift of Ballet

 • The Butterfly Path is Gone
 • (Dan Plonsey, geen publicatiegegevens bekend)

  Afsluitende tekst:

  In deze aflevering van Every Screaming Ear besteedden wij aandacht aan de Amerikaanse rietblazer Dan Plonsey. Meer muziek met deze veelzijdige improvisator kunt u in de loop van 2001 verwachten tijdens onze uitzending over de Amerikaanse componist en bassist Steve Horowitz. Studiotechniek van deze uitzending was in handen van……………….. en het programma werd gepresenteerd door……………

  Samenstelling: Remco Takken.